Knäpptyst och tryggt efter dörrbyte

Innan dörrbytet kunde man i trapphuset höra personer prata i lägenheterna, men inte längre. Nu är det lugnt och tyst på bägge sidor om ytterdörren.

Pandemin stoppade deras planerade dörrbyte, men nu är de 49 säkerhetsdörrarna i bostadsrättsförening Wallmon i Norrköping på plats. De boende lyfter tystare lägenheter och den ökade tryggheten som de största förändringarna efter bytet.

– Tidigare kunde man höra folk i trapphuset – och tvärtom om någon stod i lägenhetshallen och pratade kunde man höra dem ut, det gör man inte nu, säger Per Sundmar, ordförande i föreningen.

Egentligen skulle man, enligt underhållsplanen, inte ha bytt ut dörrarna förrän efter 50 år. Men efter att de boende inkommit med önskemål om säkerhetsdörrar valde styrelsen ändå att satsa på ett byte.

– Dörrarna vi hade var bra men det blir lite glapp i dem efter 35 år. Säkerheten var dock huvudorsaken till önskan om byte. Många i huset är äldre och har hemtjänst. Nu när vi fick chansen att byta passade vi även på att skaffa ett ILOQ-system där varje hemnyckel kan avaktiveras om den tappas bort, säger Per Sundmar.

En annan fördel med ILOQ är att samma nyckel fungerar till såväl lägenhet som gemensamhetsutrymmen. Du kan således använda hemnyckeln för att komma in i tvättstugan eller genom entrén.

Utöver de digitala nycklarna har man även satt in digitala dörrögon.

– I ett vanligt dörröga kan man se om det lyser i lägenheten. Nu syns ingenting från utsidan, och bostadsrättsinnehavarna kan se på en skärm vem det är som ringer på dörren.

Detta har höjt känslan av trygghet i fastigheten.

” – Tidigare kunde man höra folk i trapphuset – och tvärtom om någon stod i lägenhetshallen och pratade kunde man höra dem ut, det gör man inte nu, säger Per Sundmar, ordförande i föreningen.”

Ek-dörrar gav ljusare trapphus

Dörrbytet skedde med hjälp av Secor. De hade tidigare vunnit upphandlingen som en byggnadsingenjör vid HSB hjälpt bostadsrättsföreningen med, och fördelen med just Secor – utöver priset – var att man kunde fortsätta anlita samma låssmed som man gjort i alla år.

– Vi kom fram till att det var två stycken som var lika bra, enligt byggnadsingenjörerna, men att då blev det naturligt att det blev Secor och Daloc eftersom de låg bra till i pris och för att de jobbade med vår låssmed, säger Per.

På så vis kunde man hitta synergier i byte av dörrlås och dörrar.

Dörrvalet föll på en slät dörr med ek-fanér. De gamla trädörrarna hade betydligt mörkare karaktär, medan den ljusa ek-profilen gett till följd att både trapphusen och lägenheterna upplevs ljusare.

Föreningen beställde dörrarna i mitten av oktober och dörrbytet skedde sedan i början av januari. Allt som allt tog processen tre veckor.

– De tog en trappuppgång i taget, säger Per Sundmar, och förklarar att fördelen med detta var att det blev så lite störningar som möjligt för de boende.

– Under tiden var såklart lite stökigt med borrningen ibland, men annars är folk väldigt nöjda. Vi har inte haft några negativa reaktioner.

Det de är mest nöjda med är dels den ökade trygghetsupplevelsen och de tystare lägenheterna. Dels att Secor var så informativa och punktliga genom hela processen.

Du kanske också är intresserad av detta?

Kontakt