Säkerhet och hållbarhet hand i hand – HSB Havskatten leder vägen

Genom att energieffektivisera fastigheterna har HSB Havskatten sänkt sina elräkningar drastiskt. En viktig komponent i detta är husens säkerhetsdörrar.

I hjärtat av Mölndal ligger bostadsrättsföreningen HSB Havskatten. De huserar i fyra fastigheter byggda 1984, som ligger som en fyrkant runt en innergård.

Med sina 62 lägenheter och 15 butikslokaler varav 2 restauranger, står HSB Havskatten för en hel del spännande i närområdet. Men det allra mest spännande är föreningens ständiga strävan efter att energieffektivisera.

– Med tanke på att elpriserna bara stiger och stiger, så ville vi sätta stopp för det, bromsa, och gärna backa lite, säger Berne Hultin, som är ordförande i föreningen.

I slutet av förra året satte de därför in säkerhetsdörrar och ny ventilation.

– Vi gick från gamla glappande dörrar till Daloc säkerhetsdörrar, och från FT till ett FTX-system med värmeåtervinning. Så nu sänker vi energiförbrukningen. Dessutom fick vi 50 procent tillbaka i energibidrag från staten, säger Berne Hultin.

Säkerhetsdörrarna gör att värmen stannar kvar i lägenheterna istället för att läcka ut i trapphuset. Att de är täta gör också att lukt, ljud (och inbrottstjuvar) stannar på rätt sida av dörren.

– Innan hade vi gamla dörrar som läckte som ett såll, man hörde till exempel allt från gården och gatan, nu hör man ingenting. De gamla var från 1984, säger Berne.

Trots en av de kallaste vintrarna på länge, rapporterar föreningen en signifikant minskning i energiåtgången jämfört med föregående års mildare vinter. Dessa besparingar är inte bara positiva för plånboken utan bidrar även till minskad miljöpåverkan.

”- Vi gick från gamla glappande dörrar till Daloc säkerhetsdörrar, och från FT till ett FTX-system med värmeåtervinning. Så nu sänker vi energiförbrukningen. Dessutom fick vi 50 procent tillbaka i energibidrag från staten, säger Berne Hultin.”

Flera åtgärder i samverkan

Vägen till dessa förbättringar skedde genom ett nära samarbete med Secor, som bland annat valdes utifrån deras lokala närvaro och förtroendeingivande intryck.

– Vi fick mest förtroende för Secor, och vi tyckte om dörren, säger Berne Hultin och berättar att de valde en dörr med träimitation på utsidan till trapphusen, och vita dörrar i övrigt för att slippa söka bygglov.

Secor började arbetet med att byta dörrar i november, och var klara strax före jul. De bytte dörrar ett trapphus i taget för att störa de boende så lite som möjligt.

– Det var inga konstigheter att bo i lägenheterna under tiden. Vi hörde inget särskilt. Om det uppstod problem löste de dessa själva. Man fick en lapp och så stod det telefonnummer så man kunde få direktkontakt om det var något.

Förutom lägenhetsdörrarna inkluderade projektet också byte av låssystem till det mer säkra EVVA-låssystemet, vilket ytterligare höjt säkerheten för de boende.

– Vi är väldigt nöjda med Secor.

Föreningen har även bytt ut alla fönster mot nya treglasfönster med isolerande egenskaper. Dessa åtgärder, tillsammans med övergången till LED-belysning och närvarostyrning, har resulterat i betydligt lägre kostnader både vad gäller el och fjärrvärme.

– Nu börjar vi se resultatet av alla våra insatser. Det var den kallaste vintern på länge. Trots det hade vi mindre energiåtgång än förra vintern som var snällare. Och vi kommer se ännu mer när ventilationen varit igång ett tag. Det handlar om en rejäl förbättring, säger Berne och fortsätter:

– Vi har butiksdörrar som ska bytas också så nu har vi bett Secor att räkna på dem med.

Du kanske också är intresserad av detta?

Kontakt