De fem höghusen byggdes i början av 1960-talet och de gamla branddörrarna innehöll asbest. Därför var en renovering extra välkommen berättar Stefan Thorin, Husvärd.
-Dörrarna har varit bra men vi hade sett brister på enstaka dörrar. Det var bland annat problem med lister och dörrstängare. Om en brand skulle bryta ut är det ju extra viktigt att dörrarna hålls stängda så att inte rök och brandgaser kan läcka igenom. Dessutom kan asbestfibrer komma ut då dörren slår igen, lite som en bälg där det puffar ut lite asbest vid varje stängning.
Asbest är mycket farligt att andas in, men är ett brandsäkert material som tidigare användes i bl.a. badrum, kök, mellanväggar,rörisolering och även som fyllning i äldre branddörrar. Det är främst byggnader uppförda mellan 1940 och 1970 som innehåller asbest, men det kan även finnas i äldre byggnader.
När man räknade på renoveringen insåg man att det skulle vara mer ekonomiskt fördelaktigt att byta ut samtliga dörrar.
-En fara med de gamla dörrarna var att asbest skulle kunna läcka ut i större mängd, om det blev skador på dem, vilket kändes obehagligt. Vi hade även problem med att åtgärda fel på dörrarna, speciell personal med saneringskompetens fick tillkallas om man tex. skulle byta låskista, vilket medförde extra kostnader. Nu kan vi göra det själva.
Ytterligare ett problem med gamla branddörrar är att karmarna kan vara fastgjutna, en vanlig konstruktion i fastigheter uppförda mellan 1940 – 1980 och i synnerhet i det så kallade miljonprogrammet. Därför behöver de sågas ut ur betongen innan man kan installera ny dörr och karm, vilket medför ett kostsamt, smutsigt och störande arbete som kan pågå i månader och som drabbar de boende.
Valet på ny dörr föll på Daloc S30 som är en mångsidig, brandgastät och brandsäker dörr. Daloc S30 kan man dessutom kombinera med Dalocs nya K40-karm, som monteras i redan befintlig karm, en finess som helt eliminerar betongursågning.